Financiële vragen over Vereniging van Eigenaren en beheer.

Wat zijn de kosten voor een onderhoudsfonds?

De kosten voor (groot) onderhoud aan het pand wordt verdeeld over de leden van de VvE. Deze maandelijkse bijdrage is afhankelijk van het breukdeel dat is opgenomen in de splitsingsakte voor de te verwachte kosten voor onderhoud. De hoogte wordt elk jaar door de vergadering vastgesteld.

Wat is een Meerjaren Onderhoudsplan (MJOP)?

In het Meerjaren Onderhoudsplan staat beschreven welke werkzaamheden er voor goed onderhoud uitgevoerd dient te worden en wat de kosten daarvan zijn. Er wordt gekeken naar een periode van ten minste 10 jaar. De VvE stelt op basis van het MJOP vast hoeveel er jaarlijks gereserveerd moet worden om het geplande onderhoud te kunnen betalen.

Wat is een onderhoudsfonds of reservefonds?

Iedere Vereniging van Eigenaren is verplicht een reserve te bewaren. Deze reserve- of onderhoudsfonds kan gezien worden als buffer voor toekomstig (groot) onderhoud aan het pand. Zo wordt vermeden dan een VvE voor financiële verassingen komt te staan. Met toekomstig onderhoud kunt u denken aan onderhoud aan de gemeenschappelijke delen van het pand zoals: het dak, de gevel, schilderwerkzaamheden, renoveren van de traphallen of onderhoud aan de waterleidingen.

Reserveren voor groot onderhoud is wettelijk geregeld. De hoogte van de reservering is vaak gebaseerd op een Meerjaren OnderhoudsPlan (MJOP). Werkt een VvE niet met een dergelijk plan, dan schrijft de wet voor dat er jaarlijks ten minste 0,5% van de herbouwwaarde van het pand gereserveerd dient te worden.

Wat doet de kascommissie?

Elk jaar wordt in de ledenvergadering de kascommissie gekozen. De kascommissie bestaat uit minimaal uit 2 personen. Zij controleren de administratie en concept jaarstukken die door het bestuur zijn opgemaakt op onvolkomenheden en op de juiste manier van administreren. De kascommissie kan uiteraard ook een oordeel geven over de inhoudelijke inkomsten en uitgaven. Vervolgens brengt de kascommissie verslag en advies uit aan de ledenvergadering.
Als de kascommissie aangeeft dat de gegevens in de jaarstukken correct en op de juiste manier geadministreerd zijn, is dit de basis waarop de ALV inhoudelijk de inkomsten en uitgaves bespreekt. Daarna verleend de ALV al dan niet goedkeuring van de concept jaarrekening en decharge van het bestuur. Na goedkeuring van de ALV zijn de jaarstukken definitief.